En spændende rejse gennem det betagende landskab i Nepal og eventyret ved Mount Everest Basecamp (Af: Anne Sofie Olsen, Instagram profil @Annemussie)
Vi havde længe snakket om, at det var noget, vi gerne ville opleve sammen. Kasper har tidligere trekket Kilimanjaro med sin kammerat og har generelt haft flere trekkingoplevelser i Norge og Sverige. Vi har brugt lang tid på at undersøge, se videoer og læse om trekket for at få en forståelse af, hvor udfordrende det ville være. Jeg har kun prøvet korte og længere éndagsture, både hårdere og mindre udfordrende. Denne tur varer 12 dage op og ned, og 14/15 dage inklusive introduktionsaften, transferdag og afslutningsaften. Jeg vil beskrive, hvor udfordrende det var, i slutningen af denne artikel. Da vi købte turen gennem Kilroy, som samarbejder med "G-adventures", var vores trek med mennesker fra USA, Canada, Australien, London og Tyskland. Det var en sand fornøjelse! Vi mødte de sødeste mennesker, og vi er så glade for, at vi ikke rejste med en dansk gruppe og dansk rejseleder. Vi havde lokale guider med os, som kom fra området og vidste alt om naturparken, ruten, vejret, højdesyge osv. Man kunne sagtens købe turen, når man ankom til Nepal, men vi ønskede at være på den sikre side og have det hele planlagt på forhånd. Vi besluttede os for at tage afsted i midten/slutningen af oktober, da vejret er bedst og klarere på denne tid af året, og fordi dem, der trekker helt til toppen, gør det i april, hvilket betyder, at der er "lidt" mindre trafik på stierne.
Vi tilbragte de første tre nætter i Kathmandu på Kathmandu Aagantuk Hotel, et "luxury budget" hotel beliggende i det populære og livlige område af Kathmandu, kendt som "Thamel". Her er der masser af restauranter, butikker og for dem, der ønsker det, natteliv. Vi kunne dog ikke høre nattelivet fra hotellet. Der var mange håndværksbutikker med blandt andet mandala-kunst, smykker (mange med ædelstene), træskulpturer samt autentisk buddhistisk brugskunst. Vi var meget tilfredse med hotellets beliggenhed, og vi gav 731 kr. for tre nætter, hvilket vi synes var helt rimeligt. Dette var uden morgenmad, men der var gode muligheder for morgenmad til rimelige priser på hotellet eller i restauranterne i nærheden.
Billede 1: Swoyambhu er en gylden Buddha-statue, der står øverst på en "bakke" (selvom bakken var ret stejl med mange trin, fungerede det som en god opvarmning til vores trek).
Taxaerne rundt i Kathmandu er virkelig billige og koster typisk mellem 100 og 400 rupier for en tur, uanset om den er kort eller lang tur. Du skal ikke betale mere end det. Prisen er absolut til forhandling. Taxaerne er meget små og er en gammel bunke skrammel, men sådan en lille taxa kunne indeholde 4 mennesker, 2 kufferter indeholdende 45 kg., og 2 rygsække! Jeg var i den grad imponeret.
Billede 1: taxa tur rundt i Kathmandu
Vi fortsatte til Kathmandu Durbar Square, som er kendt som et kongeligt område med forskellige paladser, templer, pladser og et museum. Det koster 500 rupees at komme ind på pladsen. Der er rigtig mange smukke templer, og vi besøgte museet som fortalte om Nepals historie. Jeg vidste ikke at Nepal havde deltaget i både første- og anden verdens krig samt at hele den nepalesiske kongefamilie blev slået ihjel af kronprinsen! Nepal har en enormt spændene historie. Der er rigtig mange gode tagterrasser med skøn udsigt udover byen i og omkring Durbar Square. Gør dig selv en tjeneste hvis du besøger området, at benytte dig af en af dem. Fra Asan basar, ligger en kort gåtur fra Dubar Square, Asan Basar, som er en lang lang lang gade og snørklede bagomliggende butikker som er opdelt i kategorier. Bazaren solgte alt imellem tøj, smykker, grøntsagere etc.
På vores anden dag i Kathmandu tog vi ud for at besøge "Pashupatinath Temple", hvilket var virkelig interessant og gav os et godt indblik i nepalesisk kultur. Pashupatinath er et tempel, hvor folk bliver kremeret. Det koster 1000 rupees at komme ind på tempelområdet og i parken, men det var helt klart pengene værd! Templet er dedikeret til Lord Shiva og ligger ved den hellige Bagmati-flod i Kathmandu. Her ser man folk forberede deres afdøde til kremering, hvorefter de bliver ført hen til en afsats ved floden, hvor de bliver brændt offentligt (beskrevet på en meget dansk måde). Det var en betydningsfuld oplevelse at være vidne til. Mens vi var der, blev der gjort klar til og brændt tre personer, mens vi sad på den modsatte side af floden. Der var naturligvis en særlig lugt og røg, så man følte sig nok lidt trængende til et bad bagefter. Om aftenen er der forskellige ceremonier og ritualer, som desværre ikke nåede at opleve. Men de skulle efter sigende være virkelig smukke og spændende.
Maden
En lokal delikatesse er "Momos", som kan sammenlignes med Gyoza og serveres ofte med en suppe eller sovs. Det smager bare fantastisk. Jeg vil anbefale at spise vegetarisk så meget som muligt, især når du begynder dit trek. Hvis du besøger Nepal, vil du også blive introduceret til Dal Bhat, som er den nepalesiske nationalret. Det består af ris med linsesuppe samt forskellige sideretter såsom grøntsager, kartofler og curries med tofu eller kød. Det er virkelig lækkert, mættende og man kan altid få gratis påfyldning, hvilket er en fordel på trekket eller på restauranter. Af en eller anden grund er der gratis påfyldning de fleste steder, hvilket ikke gælder for andre retter. Det er også denne ret de er bedst til at lave på hotellerne. Til din egen fordel, bør du bestille lokale retter under dit trek, da det garanterer en bedre oplevelse på alle områder. Ginger Lemon tea er en citron te med masser af honning og revet ingefær, som virkelig renser igennem. Vi drak meget te under vores trek, da man får en del støv i lungerne, og ingefær skulle hjælpe med at rense ud.
Rejseartiklen fortsætter og du kan læse mere i næste uge.
Gå ind på Instagram og følg Anne Sofie Olsen, Instagram profil @Annemussie
Din mening: Hvad synes du?